Up | Down

Από το Blogger.
 

2014

~ ~

Ο κυριούλης στη φωτογραφία κοιτά γεμάτος απορία το 2014 να φεύγει και τρομοκρατείται στην ιδέα του 2015. Ας παγώσει κάποιος την εικόνα μου, μήπως παγώσει και ο χρόνος. Τι θα γράψει η ιστορία άραγε για αυτήν την ποταπή περίοδο που ζούμε? Πολιτισμός? Ας γελάσουμε όλοι μαζί και δυνατά. Να ακουστούμε μέχρι το μέλλον. Η γεύση της εποχής μας, δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο πικρή. Δυσκολεύομαι να καταπιώ. Δυσκολεύομαι να πιστέψω αυτό που συμβαίνει. Τα μίντια και το πολιτικό σύστημα θαρρείς ότι απευθύνονται σε τελείως ηλίθιους. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία, στην απελπισία, στο σπαραγμό. Έχουν αρχίσει και ξεμένουν από αγάπη. Και αυτό είναι το πιο λυπηρό. Αν χαθεί και η αγάπη τότε θα μιλάμε για πλήρη ερήμωση.

Ο αρχικός σκοπός ήταν να γράψω κάτι καθαρά μουσικό, μα σα συννεφιάσει πια πολύ, δύσκολα να κρυφτείς απ'τη βροχή. Ευχή για το 2015? Χμμ, αυτή η πίστα έχει τερματίσει πια. Ξεμείναμε κι από ευχές. Απλά αγάπα. Κι αυτό δεν είναι ευχή. Είναι η τελευταία σου ελπίδα. Βάζω τελεία σε μια καλή λέξη για γούρι.
 
Σταματάω, μια βαθιά ανάσα και στρίβω προς τη μουσική. Συγνώμη για την απότομη στροφή αλλά βλέπεις, δεν υπάρχει και ομαλό πέρασμα. Το προσπάθησα αλλά δε βγαίνει. Έτσι κι αλλιώς, γι' αυτό μπαίνεις εδώ. Το 2014 δεν ήταν και το πιο παραγωγικό μουσικά για μένα. Σε σύγκριση τουλάχιστον με τις προηγούμενες χρονιές του μπλογκ. Λογικό. Οι αναρτήσεις ήταν σαφώς πιο λίγες. Βέβαια, άκουσα περισσότερα πράγματα από τις 71 αναρτήσεις που έγιναν.

Απλά φέτος, με έπιανα να μην έχω την ανάλογη όρεξη. Λογικό και πάλι. Ίσως είναι και καλύτερα έτσι. Οπότε καταλαβαίνεις ότι μετά βίας έβγαλα 30 δίσκους που αγάπησα, θαύμασα ή απλά θεώρησα πολύ καλούς. Επίσης να πω ότι δεν άκουσα αρκετούς δίσκους που υπό άλλες συνθήκες θα είχα λιώσει. Όπως για παράδειγμα το "To Be Kind" των Swans. Και πολλά άλλα. Δε ξέρω γιατί. Μάλλον δε θα ήμουν σε τέτοια φάση. Καλύτερα να τα ακούσω όταν θα το νιώσω.

Και κάτι τελευταίο. Φέτος δεν είχα κάποιο πρωταγωνιστή. Δεν είχα το νούμερο 1 και φαβορί. Οπότε για την επιλογή του κατέφυγα στο εξής κριτήριο. Θα ήταν το άλμπουμ στο οποίο, αν ήμουν μουσικός, θα ήθελα να συμμετέχω. Η μπάντα στην οποία θα ήθελα να παίζω ή ακόμη καλύτερα να ήταν δική μου;) Για το 2014 πάντα. Πάμε λοιπόν.

30. Useless Eaters - Bleeding Moon
29. The Hobbes Fanclub - Up At Lagrange(το τσίμπησα από το Slackerblud)
28. Muuy Biien - D.I.Y.
27. Selekhov - Selekhov
26. Allo Darlin - We Come From The Same Place
25. Cherry Glazerr - Haxel Princess(τους έμαθα από ένα καλό φίλο του μπλογκ, ξέρει αυτός, ευχαριστώ Τ)
24. Perfect Pussy - Say Yes to Love
23. Bat Manors - Literally Weird
22. Virginia Wing - Measures of Joy
21. Alpaca Sports - Sealed With A Kiss

20. Eagulls - Eagulls
19. Oliver Wilde - Red Tide Opal in the Loose End Womb
18. Gold-Bears - Dalliance
17. The Pains of Being Pure at Heart - Days of Abandon
16. Fear of Men - Loom
15. Nots - We Are Nots
14. Good Willsmith - The Honeymoon Workbook
13. Exhaustion - Biker
12. The Circulars - Ornamental
11. Lié - Consent

10. Flowers - Do What You Want To, It's What You Should Do
9. Christina Vantzou - N°2
 8. Doomsquad - Kalaboogie
 7. Total Control - Typical System
 6. Grouper - Ruins
 5. Savaging Spires - We Should Be Dead Together
 4. Social Junk - Give Up
 3. WV White - West Virginia White
 2. Nun - Nun

 1. Trick Mammoth - Floristry

Dreaming Tracks

~ ~

Αυτούς τους είχα μάθει πίσω στο 2011 από ένα καλό φίλο, όταν κυκλοφορούσαν το "Dead Seas". Τώρα το 2014 είναι με το ένα πόδι στο παρελθόν και οι Sea Pinks κυκλοφορούν το "Dreaming Tracks". Το τέταρτο άλμπουμ τους. Πιστή μπάντα οι Sea Pinks. Τις γουστάρω αυτές τις μπάντες. Τίμιες. Το μυαλό είναι ο Neil Brogan των Girls Names. Προφανώς θα πρέπει να είναι πολυάσχολος. Προφανώς. Επίσης ξεκάθαρο είναι οτι οι Sea Pinks δεν έχουν το μέγεθος των Girls Names, παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι έχουν περισσότερο υλικό. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να τους μειώνει στα μάτια σου. Αυτό το λέω σε περίπτωση που δεν τους ξέρεις. Γιατί αν τους ξέρεις και ακούς indie, θα τους έχεις ήδη σε κάποια εκτίμηση. Είπα σε κάποια. Δεν ανακαλύπτουν τον τροχό. Ανα-Καλύπτουν όμως ζεστά τα όποια κενά χρόνου και συναισθημάτων παρουσιάζονται. Είναι κάτι σαν το παυσίπονο. Σου παίρνει για λίγο τον πόνο. Θα το βάλω ξανά και θ'αράξω στο τζάκι. Κάτι που κάνω λίγες στιγμές το χρόνο. Οπότε καταλαβαίνεις..  

Genre: Indie 

 Link: bandcamp
 

Dreamsalon - Soft Stab

~ ~

Κυριακή μεσημέρι και έξω ο ήλιος συστήνεται ξανά. Καλοσύνη μετά από καιρό, θέλεις να ακούσεις indie φυσικά, σου βγαίνει αυθόρμητα, κάτι σαν ανάγκη. Ψάχνεις να βρεις την επόμενη αγαπημένη ποπ μελωδία για να την ταιριάξεις με το φως να μπαίνει στο σπίτι ιδανικά. Στην πορεία σκοντάφτεις πάνω σε αυτό. Να κάνω μια στάση σκέφτεσαι, πατάς το πλέι και το κλικ σε κλειδώνει εκεί. Δε γαμιέται σκέφτεσαι, έτσι κι αλλιώς σε λίγο νυχτώνει. Μα κάτι μου λέει αυτό το όνομα. Προσπαθείς να θυμηθείς μα δεν οδηγεί πουθενά. Κάποτε η μνήμη έπαιζε NBA, τώρα τοπικό. Τα "Walkin' Past My Dreams" και "Animal" φροντίζουν να σε απαλλάξουν από κάθε είδους άγχη. Μνήμη out, ενέργεια in. Οι Dreamsalon αρχίζουν εντυπωσιακά αλλά το "Soft Stab", δεύτερο άλμπουμ τους, δε συνεχίζει ολόκληρο σ'αυτό το ρυθμό. Κατεβάζει και ταχύτητες αλλά το ενδιαφέρον παραμένει εκεί. Θα ήθελα όμως τα garage στοιχεία να έλειπαν. Αφαιρούν παρά προσθέτουν κατά τη γνώμη μου. Καθώς το ακούς ξανά και ξανά, αναμφίβολα το "Soft Stab" σε κερδίζει. Είναι καλός δίσκος. Απλά σε αφήνει κάπως ανικανοποίητο σε κάποιο βαθμό. Φεύγεις με την αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο αδικούν την ίδια τους τη μπάντα. Ίσως για τον επόμενο δίσκο θα ήταν καλύτερο να πάρουν λίγο το χρόνο τους και να μη βιαστούν τόσο πολύ. Μόλις πέρυσι κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους..
 
Genre: Post-Punk / Garage
 
Link: bandcamp
 
 

Make It Happen

~ ~

Οι Le Man Avec Les Lunettes και το άλμπουμ τους "Make It Happen". Το πρώτο μετά από έξι χρόνια. Προφανώς και δεν ετοίμαζαν το "Make It Happen" για έξι χρόνια. Δεν πρόκειται για κανένα τέρας που θα σε μορφώσει μουσικά. Δε θα πέσει η μασέλα σου κάτω. Αλλά θα το αφήσεις να παίξει, κατά κάποιο τρόπο θα σε γοητεύσει, θα σε κερδίσει. Μέσα εκεί θα ακούσεις κομμάτια που θα σε πιάσουν με τη μία. Θα έρθουν και στιγμές όμως που θα βαρεθείς. Και μετά θα το ξαναβάλεις να παίξει γιατί δεν είσαι σίγουρος. Έπειτα από μερικά ακούσματα έχεις σημειώσει αυτά που θες και κάνεις σκιπ εκεί που η σελίδα είναι λευκή. Οι Le Man Avec Les Lunettes προσπαθούν να κάνουν ότι και οι περισσότερες indie μπάντες. Να δημιουργήσουν ένα μελωδικό ποπ άλμπουμ, το οποίο θα φέρνει στον ακροατή το χαζό αυτό χαμόγελο που όλοι ξέρετε. Οι περισσότερες φυσικά σταματάνε εκεί, λίγες προσφέρουν κάτι ουσιαστικότερο. Νομίζω ότι οι LMALL προς το παρόν ανήκουν σε κάτι ενδιάμεσο. Σίγουρα κάτι υπάρχει εκεί. Είναι κάτι τόσο εύθραυστο όμως που μπορεί να τους οδηγήσει είτε στην απογείωση είτε στην πτώση. Προς το παρόν το "Make It Happen" παραμένει ένας πραγματικά πολύ ευχάριστος δίσκος, με τα highlights του και τις ελπίδες για κάτι καλύτερο στο μέλλον..
 
Genre: Pop / Indie
 
Link: bandcamp
 


Lié - Consent

~ ~

Άντε κοριτσάρες μου, επιτέλους. Αγιάσαμε. Αν και σε κάποια φάση είχαν ξεμείνει από δισκογραφική, η That's Cool Records δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε και πολύ για να τις υπογράψει. Το ντεμπούτο είναι εδώ λοιπόν και χωρίς να έχουν το παραμικρό σπρώξιμο(έτσι νομίζω τουλάχιστον). Τρία κορίτσια που δίνουν όση ενέργεια έχουν και αυτό αποτυπώνεται εύκολα στα τραγούδια τους. Αν και φέτος δεν άκουσα πολύ ποστ πανκ, θα πάρω το ρίσκο να πω ότι το "Consent" δικαιούται να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα. Ίσως βέβαια μιλά και ο ενθουσιασμός μου. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί εύκολα από τον φίλτατο Raggedy. Από τα πρώτα τους ep οι Lié είχαν φροντίσει να προειδοποιήσουν ότι κάτι καλό έρχεται. Βασικά παίζει να μου έλειψαν κιόλας αυτές οι κιθάρες. Είχα ζεσταθεί με το "Biker" των Exhaustion(να το ακούσεις) πριν μερικές εβδομάδες αλλά αυτό ήταν κάτι σαν απωθημένο. Είναι ο δίσκος που ανέφερα στην ανάρτηση των Circulars. Την ήθελα αυτήν την κυκλοφορία. Και στα εννιά κομμάτια του άλμπουμ δεν υπάρχει σταματημός. Σε πιάνει απ'τα μαλλιά και σε χτυπά στον τοίχο. Αδυνατώ να ξεχωρίσω κομμάτι. Ωμές καταστάσεις, ιδρώτας, έκσταση. Καλά, παίζει να μου βγαίνουν και τα στερητικά τώρα. Ξέρεις, σαν κάποιος να πάτησε το κουμπί. Φυσικά και αν καταφέρω να φτιάξω λίστα φέτος οι Lié θα είναι μέσα. Εντάξει, δε θα σου τα πρήξω άλλο, φαντάζομαι κατάλαβες ότι θα ήθελα να ακούσεις το "Consent"..
 
Genre: Post-Punk / Punk
 
Link: bandcamp
 
Lié - Casual Embrace from EL CHEAPO on Vimeo.

Omi Palone

~ ~

Το ντεμπούτο των Omi Palone είναι ακόμη ένα μη αριστούργημα που θα κοσμήσει τη δισκοθήκη του suicide dots. 90ίλα, τα πράγματα είναι απλά. Για όσους ζητάνε ένα πιο σύγχρονο σύνδεσμο κοιτάξτε τους Real Estate αλλά σε μια καλύτερη εκδοχή. Κατά τη γνώμη μου φυσικά. Δε θα είναι άστοχο όμως αν έρθουν στο μυαλό και οι Yo La Tengo. Είναι από τους δίσκους που για ένα σκαλί χάνουν μια μεγαλύτερη αναγνώριση αλλά έχουν ανέβει αρκετά για να τραβήξουν το ενδιαφέρον σου. Το αρνητικό είναι ότι ο δίσκος καταλήγει να είναι προβλέψιμος. Καλά, λες και οι Real Estate σφύζουν από εκπλήξεις. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Επίσης είναι σχετικά μικρός, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 λεπτά. Κοίτα, δεν έχεις να χάσεις κάτι. Ούτε θα πέσουν σαγόνια κάτω βέβαια. It's up to you..
 
Genre: Indie
 
Link: bandcamp